Zdrowa Nutella kontra Nutella

Chciałam zacząć skąd pomysł na zdrową Nutellę. Otóż w ostatnim czasie głośno jest na temat tego, że Nutella została zabroniona we Włoszech (link), gdyż jest w niej olej palmowy mogący powodować raka. Trzeba tutaj dodać, że jest to rafinowany olej palmowy, który jest pozbawiony praktycznie wszystkiego i ten własnie olej jest niestety bardzo szkodliwy. Moje młodsze dziecko uwielbia czekoladę na kanapki i po takim apelu stwierdziłam, że już czas najwyższy zdrowy zamiennik.

Obsesja na punkcie zdrowego odżywiania

Nie jestem osobą, która maniakalnie zabrania jedzenia dzieciom wszystkiego i tylko same kiełki i jakieś dziwne rzecz. Wręcz przeciwnie zdarza nam się pojechać do MacDonalda, zjeść chipsy czy czekoladę (sama osobiście uwielbiam te rzeczy). Jednak staram się szukać zdrowych zamienników, które mogę zrobić sama i w smaku są podobne do oryginały, aczkolwiek nie mają tylu śmieciowych składników.

Podobnie jest z innymi produktami np. zamiast zwykłego cukru kupuję ksylitol  (dobry cukier brzozowy, który ma mało kalorii i jeszcze pomaga w walce z próchnicą zębów), podobnie staram się robić z chlebem. Na przekąski nauczyłam jeść dzieci owoce lub jogurty (też zwracam uwagę na ilość cukru).

Staram się być świadomym konsumentem. Niestety czasami zdarza mi się iść na łatwiznę i kupić coś co dzieci lubią, a nie jest to do końca zdrowe. I takim czymś była Nutella.

Zdrowa nutella przepis

Po przeczytaniu artykułu stwierdziłam, że czas na zmianę i znalazłam przepis na nutellę.

Składniki:

  • 150g daktyli
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka oleju kokosowego
  • 5-6 sztuk orzechów laskowych

Ten przepis jest o tyle rewelacyjny, że możemy go modyfikować. Jeżeli masz problem z alergiami bądź dotyczy Cię skaza białkowa to można zastąpić mleko mlekiem roślinnym, jeżeli nie możesz to nie potrzeba dodawać orzechów laskowych i także kakao można zastąpić karobem (więcej informacji znajdziesz tutaj).

Przygotowanie:

  • Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na co najmniej 30 minut

  • Następnie odsącz je i przełóż do wysokiego pojemnika. Dodaj mleko, kakao, olej kokosowy oraz orzech laskowe.

  • Wszystko dokładnie zblenduj

  • Ciesz się przepyszną zdrową nutellą 🙂

Przyznam, że smakuje rewelacyjnie. Ja dałam ciut za dużo kakao i czuć je intensywnie, jednak bardzo smacznie. Oczywiście, jeżeli chcesz mieć gęściejsze daj mniej mleka. Smak porównywalny do czekolady, mąż stwierdził, że przypomina trochę kogiel – mogiel 🙂

Smacznego 🙂

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *